Segítség
Heti hírmondó
Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No. 25/2022 (2022. június 20.)
 
 
Mint minden évben, a Heti Hírmondó a nyári vakációs időszakban szünetel.
A következő számunk 2022. augusztus 29-én jelenik meg.
 
Minden Olvasónknak, Ügyfelünknek és Üzleti Partnerünknek
kellemes és biztonságos nyaralást kívánunk!
 
Száloptika vidéken – Európa elhanyagolja ezt a szektort? Az FTTH Council Europe május végén bemutatott éves jelentésében számos statisztikát és elemzést mutatott be az egyes európai országok száloptikai infrastruktúrájának megvalósításához kapcsolódóan. Előrejelzések is hangzottak el az ágazatnak a következő 5 évre vonatkozó fejlődésére vonatkozóan.
 
Az FTTH Tanács idén külön jelentést is szentelt az európai nem urbanizált területeknek. Ebből kiderült, hogy 2021 szeptemberére a vidéki lakosoknak mindössze 30%-a részesülhetett a teljes üvegszálas kapcsolat nyújtotta lehetőségekből (ezzel szemben az EU27 + Egyesült Királyság régiójában az FTTH/B hálózattal lefedett európai háztartások átlagosan 49%-ával). A vidéki területeken a legmagasabb FTTH/B-lefedettséggel rendelkező öt ország: Dánia (76%), Lettország (74%), Spanyolország (66%), Románia (62%) és Luxemburg (55%). Ez nem véletlen – mindegyik ezen 5 ország közül az üvegszálas infrastruktúra általános lefedettsége tekintetében is az első 10 közé tartozik.
 
 
Az üvegszálas infrastruktúra és a következő generációs hozzáférési (NGA) kapcsolatok fejlesztése az EU-27-ben és az Egyesült Királyságban 2015 és 2021 között. Az FTTH Tanács rávilágít a városi és a nem urbanizált területek közötti nagy különbségekre.
 
 
Az optikai infrastruktúra fejlődésének összehasonlítása a vidéki területeken és összességében az egyes európai országokban. Láthatók azok az országok, ahol jelentős az aránytalanság és valószínűleg ezekben az országokban kell először a vidéki területek fehér foltjainak lefedésére irányuló projektek elindítására számítani. Az európai átlagra példa Lengyelország, amely szinte tökéletesen beleillik az európai átlagba mind az optikai csatlakozások összlétszámát, mind a vidéki területeken megvalósított kapcsolatokat tekintve – 47%, illetve 28%. Nagyon érdekes példa Bulgária, amely általánosságban nagyon előkelő helyen áll, hiszen az 5. helyen áll (81%), de csak a nem urbanizált területeket figyelembe véve a rangsorban az utolsó (2%).
 
A jelentés hangsúlyozza, hogy azonnali lépéseket kell tenni a vidéki régiók irányában a „fehér foltok” megszüntetése érdekében. A vidéki kiépítések aktív előmozdítását és fokozott támogatását (támogatások, köz- és magánszféra partnerségei stb.) biztosítani kell annak érdekében, hogy a nagy sebességű üvegszálas szélessávval rendelkező európai területeket elérjék. Tényleg olyan rossz lenne? Ugyanebből a jelentésből egyenesen kiderül, hogy az üvegszálas kapcsolatok éves növekedése a vidéki területeken: 6% volt 2019-ben és 2020-ban, míg az összes kapcsolat növekedése régiótól függetlenül ezekben az években: 5%, illetve 4%. A döntéshozók azonban egy egyszerű következtetésre helyezik a hangsúlyt – mivel a vidéki háztartások mindössze 1/3-a csatlakozik az üvegszálas hálózathoz, és közel 1/3-a teljes mértékben nem rendelkezik szélessávú hozzáféréssel – ezeken a területeken fokozni kell az erőfeszítéseket. Ez megteremti a terepet a passzív berendezéseket gyártó és az optikai szálas telepítési ágazatban szolgáltatásokat nyújtó vállalatok több évnyi jólétéhez.
 
Nyári fotópályázat. Vegyen részt a 21. alkalommal megrendezett „Megnyerően az antennákról” versenyünkön. Ismét arra biztatjuk a fotózás szerelmeseit, hogy mutassák be munkáikat, melyeket Pawel Zechenter, egy ismert krakkói fotós és filmes fog elbírálni.
 
 
Ebben a kiadásban nagyon vonzó nyereményeket készítettünk: egy elektromos robogót és a legújabb generációs WiFi routereket. A további díjazottak egy bögrét kapnak a DIPOL kollekcióból. A versenyről és a szabályokról bővebben itt lehet tájékozódni.
 
A nyertes egy Xiaomi Mi Essential elektromos robogót kap.
A 2. és 3. helyezettek TP-Link Archer AX72 WiFi Routert kapnak.
 
Fejállomás – Signal T2-MINI dekóderek. A digitális földfelszíni TV műsorszórási szabvány DVB-T/H.264-ről DVB-T-2/HEVC-re váltása megköveteli, hogy a vevőkészülékek kompatibilisek legyenek az új szabvánnyal. Nem minden TV felel meg ennek a kritériumnak. A probléma elsősorban a panziókat, szállodákat és kórházakat érinti, amelyek nagyszámú tévékészülékkel vannak felszerelve. Tulajdonosaik meglehetősen nehéz döntés előtt állnak, hogy a drága tévékészülékek cseréjét választják-e, vagy alternatív megoldásokat keresnek.
 
Az iBeeQ a TV-rendszer korszerűsítését vállalta azon kórházak egyikében, amelyek TV-készülékei nem alkalmasak az új DVB-T2/HEVC szabványhoz. A kórháznak nem volt módja a költségvetésében a tévék cseréjére és a hely sajátosságai miatt nem volt lehetőség az új dekóder felszerelésére minden tévékészülékhez. Az egyetlen megoldás az volt, hogy egy kis helyiséget különítettek el a szerverterem számára, és egy rögtönzött fejállomást telepítettek.
 
 
A kivitelező egy 24 HDMI bemenetes kódoló-modulátoron alapuló megoldás mellett döntött. A kódoló mindössze 1U-t foglal el a 19"-os rackben. Nem sok helyet foglaló dekóderekre volt szükség. A Signal T2-MINI A99313 dekóder modellre esett a választás. A dekódereket egy 19"-os rack-be szerelték be, hogy biztosítsák a jó hűtést és a könnyű hozzáférést a készülékekhez. A tápellátást két darab 12 A-es USB tápegység biztosítja, így a tápkábelek száma minimálisra csökkent. Az iBeeQ már több száz Signal T2-MINI A99313 dekódert telepített sok szállodába, de a korábbi telepítések során a dekódereket közvetlenül a TV-készülékeknél használták. A dekóderek stabil és problémamentes eszközök. A készülékek előnye az 5 V-os USB táp, amely nem igényel további 230 VAC tápellátást.
 
Új DVB-T/T2 TERRA csatornaerősítők – fejlett eszközök rendkívül egyszerű konfigurációval. A DIPOL 2 féle TERRA csatornaerősítőt kínál: PA420P R82516 PA321TP R82513. Az első 2 VHF/UHF bemenettel, 1 UHF bemenettel, FM bemenettel és beépített tápegységgel rendelkezik. A második pedig 2 VHF/UHF bemenettel és FM bemenettel rendelkezik, és külső tápegységről táplálható meg, így kompakt kialakítású és könnyen beépíthető szűk TV-szekrényekbe is.
 
A fenti berendezések tervezése során a TERRA két szempontra összpontosított: a legjobb műszaki jellemzőkre a TV-jelek feldolgozásában, valamint a gyors és intuitív konfigurációra egy mobiltelefonra vagy számítógépre telepített alkalmazáson keresztül.
 
 
Kevesebb, mint pár percet vesz igénybe a TERRA csatornaerősítő beállítása a TerrNet alkalmazással. Csak csatlakoztassa a mobiltelefont az erősítőhöz (mikro USB -> USB-C kábel az E0080-as tételnél kapható), válassza ki a telepítés országát, válassza ki a listából az erősítendő csatornák számát (a kiválasztott antenna bemenetekre osztva), és állítsa be a kívánt kimeneti jelszintet. Erősítéskorrekciót is alkalmazhat egyedi frekvenciákon, figyelembe véve a kábel csillapítási jellemzőit. Ez minden. Ilyen egyszerű az egész. Az alkalmazással grafikus spektrum formájában is megtekintheti a jelek állapotát (1 dB pontossággal) az erősítő be- és kimenetén.
 
Az AGC áramkörhöz csatlakoztatott háromfokozatú erősítő áramkör automatikusan beállítja a jelerősítést a kiválasztott frekvenciákon a beállított kimeneti szintre. Ez az erősítés akár a 63 dB-t is elérheti, feltételezve a maximális kimeneti szint beállítását (113 dBμV) és a minimális bemeneti szint 50 dBμV. A bemeneti jel elfogadható szintek tartománya széles, 50-100 dBμV. Ez azt jelenti, hogy az erősítő használható mind a gyenge, mind az erős jelek erősítésére közvetlenül az antennáról, valamint más aktív eszközök kimenetén is használható kiegészítő erősítő elemként. Ezen túlmenően az AGC áramkör képes kompenzálni a jelingadozásokat az erősítő bemeneténél 46 dB-ig.
 
A PA R82516 és R82513 sorozatú csatornaerősítők valóban versenyképes árúak. Így nem csak műszaki szempontból nyerhetnek, hanem a telepítés költségeiben is.
 
Az újdonságnak számító TERRA csatornaerősítők specifikációikból és beállításukból adódóan is, gyakorlatilag bármilyen típusú antennarendszerben használhatók, bármilyen telepítési gyakorlattal is rendelkezik, kezdő vagy profi a teelpítő, de azok is, akik félnek a műszaki újításoktól és évek óta ugyanazokat a megoldásokat használják, nem éppen mindig az ügyfél javára.
 
Videó kaputelefon telepítésének rajza egy családi házhoz, további IP-kamerával. Modern videó kaputelefon rendszer építésénél figyelembe kell venni, hogy a videó kaputelefon vezérelheti a kaput és a bejáratot. Erre a célra egy okostelefonra telepített alkalmazás használható. Ajtóállomás telepítésekor a beépített kamera nézete a hívóra fókuszál. Ha a kamera nagyon széles látószöggel rendelkezik, akkor a bejárati kapu előtti terület megfigyelhető, de még ha az ajtóállomás ilyen területet is takar, ez általában nem elegendő.
 
A Hikvision IP videó kaputelefon rendszerhez további IP kamera csatlakoztatható, amely lefedi a bejárati kapu és a személybejáró területét. A hívás fogadása közben vagy után a főkapu állomás nézetét átválthatja a kiegészítő IP-kamerára, és megtekintheti a kapu előtti területet is. Az okostelefonon keresztüli távvezérlésnek köszönhetően bármikor lehetséges távolról nyitni és ellenőrizni, függetlenül attól, hogy a bejárati kapu nyitva vagy zárva van.
 
Az alábbiakban egy családi ház IP-video kaputelefon rendszerének diagramja látható. A rendszer az egy előfizetős IP Villa DS-KV8113-WME1(B) G73639 ajtóállomáson alapul, beépített kamerával és két relével a kapu és a kiskapu vezérlésére. Az épületen belül a Wi-Fi interfésszel felszerelt DS-KH6320-WTE1 G74001 monitor került beépítésre. A kapunál lévő terület a Hikvision DS-2CD1023G0E-I(C) K17662 IP kamerával nézhető meg. A 4 PoE porttal (802.3af/at) rendelkező Ultipower N299781 switch, a gateway állomás, a monitor és az IP-kamera megtáplálására szolgál. A rendszer a Mercusys AC12G N2933 routeren keresztül csatlakozik az internethez. A kapu vezérlése a Bira S12U G74220 elektromos ajtózárral történik acél tartóval/retesszel, 4 mm-es állítási tartománnyal, amely alkalmas 12 V AC vagy DC tápellátásra. Ennek működtetésére a 12 V DC M1820 tápegységet használtuk.
 
A videó ajtóbejárati rendszer diagramja egy további IP kamerával
 
5G antenna. A mobilhálózatokban használt frekvenciák: 800, 900, 1800, 2100 és 2600 MHz. A működési frekvencia megválasztása, pl. az LTE esetében számos tényező határozza meg, többek között a rádióhullámok terjedésének fizikai tulajdonságaival kapcsolatos.
 
Az alacsonyabb frekvenciákat a jó terjedési tulajdonságok miatt tartomány- vagy lefedettségi frekvenciáknak nevezzük. Jól áthaladnak az akadályokon, ami a bázisállomásoktól meglehetősen távoli helyeken is biztosítja a lefedettséget. Sajnos az ebben a sávban használt szűk átviteli csatornák miatt a magas bitráta és a hálózati kapacitás (a csatlakoztatható eszközök száma) kínálatának a lehetősége erősen korlátozott.
 
A magasabb frekvenciák, például 1800 MHz, 2100 MHz vagy 2600 MHz, a viszonylag széles csatornák miatt (egyenként több tíz MHz-es), jellemzően kapacitívak. Az 5G hálózatokhoz három, úgynevezett úttörő frekvenciasávot terveznek használni. Ezeket a sávokat hagyományosan a következőképpen határozzák meg: 700 MHz (694-790 MHz); 3,6 GHz (3,4-3,8 GHz) és 26 GHz (24,25-27,5 GHz). Azt is meg kell jegyezni, hogy ezek a sávok Európa-szerte harmonizáció tárgyát képezik.
 
A 698-3800 MHz-es sávban működő antenna ATK-LOG ALP 5G MIMO A7064_5 Ennek a modellnek a telepítése garantálja, hogy az adott helyen a kezelő által választott sávtól függetlenül megfelelően és sikeresen tudja biztosítani a kétirányú átvitelt az 5G technológiában.
 
ATK-LOG ALP 5G MIMO 2x2 Antenna (698-3800MHz, 5m kábel, SMA dugasz)
ATK-LOG ALP 5G MIMO logaritmikus antenna A7064_5
 
Hogyan lehet a PoE-vel ellátott IP-kamerát koaxiális kábelezéshez kötni? Sok épületben van koaxiális kábelen alapuló infrastruktúra, amely az analóg CVBS jelek és az újabb analóg HD rendszerek elsődleges átviteli közege, mint például: HD-CVI, HD-TVI vagy AHD. Azonban, ha a beruházónak PoE IP kamerákra van szüksége és a kábelezés cseréje nem lehetséges vagy gazdaságtalan, akkor jelátalakítókat lehet használni. Érdekes megoldás az aktív ATTE Power XCOAX3 J2840 jelátalakító. Lehetővé teszi a hálózati jeleknek az (pl. audio-video streamek IP-kamerákból) átvitelét és tápellátását különböző szabványokban – 802.3af vagy PoE PASSIVE.
 
Ethernet + PoE koaxiális kábelen keresztüli átvitelt lehetővé tevő J2840 konverterek alkalmazása
 
Az xCOAX3-SW modul tápellátását bármely PoE kapcsoló (RJ45 port) biztosítja. Az xCOAX3-CAM modul tápellátása és a kétirányú adatátvitel koaxiális kábelen keresztül történik. A koaxiális kábel maximális hossza 500 m. A vonal végén lévő xCOAX-CAM modul RJ45 portjához kamera vagy más PoE vevő csatlakoztatható.
 
A Signal Fire AI-9 jó hegesztéseket készít? - Teszt. Az elvégzett hegesztések csillapításának értéke sok szerelő számára kulcskérdés a hegesztőgép kiválasztásakor. A hegesztőgépek piaca széles, az interneten fellelhető vélemények egy adott hegesztőgép-modellről rendkívül eltérőek lehetnek. Néhány működési kérdéstől eltekintve a hegesztő varratok minőségének kell a döntő tényezőnek lennie abban, hogy egy hegesztőről jó vagy éppen rossz véleményt mondunk. A hegesztés minőségét a tartóssága és a csillapítása határozza meg.
 
Fúziós szálhegesztő: Signal Fire AI-9 + doboz + szerszámkészlet
Signal Fire AI-9 L5875 szálhegesztő
 
A DIPOL Műszaki Osztály mérnökei elvégezték a Signal Fire hegesztőkkel készített hegesztések csillapításának tesztjét. Ehhez az úgynevezett átviteli módszert referencia méréssel alkalmazták. A teszthez olyan speciális dobozokat terveztek, amelyek körülbelül 120 m G.652D szabványos optikai szálat tartalmaznak, az egyik oldalon SC/APC csatlakozókkal lezárva. A rost másik vége szabadon marad - szabadon feltekerhető és ismételten felváltva illeszthető és feltörhető. Ezenkívül a dobozok összekötő tálcával vannak ellátva.
 
   
Tesztállvány a dedikált szálas dobozokkal és Signal Fire hegesztőgéppel
.
 
   
A vizsgálatok azt mutatták, hogy az 1550 nm-es hullámhosszon az átlagos hegesztés csillapítása 0,04–0,05 dB. Az általánosan elfogadott szabvány a 0,1 dB-t nem meghaladó csillapítású kötések engedélyezése. Vannak azonban olyan gyári és európai szabványok, amelyek 0,15 dB vagy akár 0,3 dB csillapítást tesznek lehetővé. Az 1310 nm hullámhossznál a jelzések alacsonyabbak voltak és 0,00 dB - 0,03 dB között mozogtak.
 
További képek a mérésről, valamint a vizsgálati eljárás részletes leírása és eredményei itt találhatók.
 
Új termékek a DIPOL-nál
 
Csatornaerősítő: PA321TP 2xVHF/UHF+FM TERRA AGC-vel – digitálisan programozott
 
Csatornaerősítő: PA321TP 2xVHF/UHF+FM TERRA AGC-vel – digitálisan programozott R82513 SMATV rendszerekhez készült DVB-T/T2 digitális földfelszíni televízió vételére többlakásos épületekben, lakóházakban, szállodákban, panziókban, iskolákban , kórházakban, stb. Az erősítő használható jelerősítő elemként MATV rendszerekben, multiswitch rendszerekben (SMATV), vagy fejállomásokból, modulátorokból stb. érkező jelek elosztásán alapuló rendszerekben. Magas modulációs hibaarány MER min. 36 dB lehetővé teszi a legbonyolultabb projektek elvégzését is.
     
JEL PS-m DIN 2xSC duplex elosztókeret
 
JEL PS-m DIN 2xSC duplex elosztókeret L5312 elsősorban optikai kábelek keresztezésére szolgál korlátozott helyeken. Kis méretének és DIN-sínes (TS35) tartókonzoljának köszönhetően bármilyen rackbe beépíthető. Az elosztókeret ideális elem az optikai kábelek lezárására a CCTV kamerapontokon.
     
SIGNAL CCTV zárt doboz 210/230/145 IP66
 
SIGNAL CCTV 210/230/145 mm zárt doboz R90601 oszlopra vagy falra szerelhető. A belsejében található egy könnyen eltávolítható szerelőlap és két DIN sín az alkatrészek, például kapcsolók, tápegységek, médiakonverterek vagy mini optikai elosztókeretek egyszerű felszereléséhez. Ezenkívül a doboz védővezetékekkel rendelkezik, amelyek aktív eszközökhöz csatlakoztathatók.
     
 
Érdemes elolvasni
 
Kamerapontok megvalósítása CCTV rendszerekben. Amikor a kamerákat oszlopra szükséges szerelni, azokat árammal kell ellátni és a jelüket a megfigyelőközpontba is el kell juttatni. Ehhez a kamerákat PoE switchekkel kell ellátni, amelyek a 230 V-os hálózatról vannak megtáplálva és optikai kábelen keresztül csatlakoznak a megfigyelési központhoz. Természetesen ezeket az elemeket egy dedikált szekrényben célszerű elhelyezni. A hermetikusan lezárható SIGNAL CCTV 210/230/145 mm R90601 szekrény oszlopra vagy falra szerelhető. A belsejében található egy könnyedén eltávolítható szerelőlap és két DIN sín az alkatrészek, például switchek, tápegységek, médiakonverterek vagy mini optikai elosztókeretek egyszerű felszereléséhez. Ezenkívül a doboz védővezetékekkel rendelkezik, amelyek aktív eszközökhöz csatlakoztathatók...>>>bővebben
 
 
Példa a SIGNAL CCTV doboz használatára. A 4 megfigyelő kamera külső UTP/FTP kábellel – NETSET E1412 – csatlakozik az ULTIPOWER 341SFP N299714 ipari switchez. A switchet MDR-60-48 N93326 tápegység táplálja, és ULTIMODE SFP-203G L1415 SFP modullal van felszerelve. Az L76004 univerzális szál az L5312 mini ODF-DIN kapcsolóban végződik, majd a PC-515S1 L32151R SC-LC patchcordokkal csatlakozik a kapcsolóhoz.
 
Írások, cikkek különböző témákról

EFENTO HÍREK

Webáruházunk új dizájnnal és bővült tartalommal várja új és régi Partnereinket! Megtalálhatók a kínálatunkban a legújabb fejlesztésű NB-IoT érzékelő adatrögzítők és azok széleskörű felhasználási területei...efento.hu


MinDigTV EXTRA Ügyfélszolgálati Pont Debrecenben.
Antenna Hungária Zrt. Ügyfélszolgálati pontot létesített a Dipol Hungaria Kft. 4026 Debrecen Mester u. 3-5 sz. alatti Antenna Kisáruház üzletében. A MinDigTv Extra előfizetésekkel kapcsolatos összes előfizetői ügyek intézése helyben, személyes felkereséssel elintézést nyerhet. Új szerződések kötése, előfizetői kártyák vásárlása, kedvezményes eszközök beszerzése (készülékek, kártyamodul, antennák, szerelési anyagok, stb.) akciós termékek értékesítése, díjbefizetés, aktiválás és különböző változtatások kérésre történő módosítása.

Antenna Kisáruház üzletünk nyitva tartása a következő:
Nyitva tartás:
  • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
  • Szombat, vasárnap ZÁRVA
Továbbá a webáruházainkba érkező megrendeléseiket igyekszünk a lehető leghamarabb teljesíteni, azonban egyes termékek nem mindig állnak rendelkezésünkre Debrecenben, és a krakkói Központi Raktárból a szállítás még légi úton is csúszásokat szenvedhet. Ezért kérjük megértésüket és türelmüket. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megkaphassák a megrendelt termékeket! Nagyobb mennyiségű és terjedelmesebb termékek (pl.rack szekrények, tartó konzolok, kábelek, stb) megrendelése esetén lehetséges a közvetlen szállítás a megrendelő magyarországi szállítási címére a krakkói Központi Raktárunkból, amelyet Debrecenből szervezünk és irányítunk. Előtte kérjen ajánlatot a szállításra vonatkozóan, mert a termék méretétől és súlyától függően ezt a Dachser vagy UPS cég mindenkori szállítási költsége alapján tudjuk szállítani. Természetesen előtte mindenképpen egyeztetünk ennek költségéről és kivitelezéséről!

Figyelem:
2021. október 1-től érvényes MINDIGTV EXTRA csatornakiosztás

 
Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
 
Van olyan külső antenna, amelyik növeli az LTE sebességet?
LTE antennával gyorsabb lehet


CIB
© 2005 - 2022 Dipol Hungaria Kft. Minden jog fenntartva
Tárhely szolgáltató: Magyar Hosting Kft.