Segítség
Aktualitások

Hogyan válasszunk antennát a MinDigTV vételére II.rész ?


Mi a helyzet az antennakábellel és a csatlakozókkal?

Ezt a kérdést sokan egy kézlegyintéssel elintézik, pedig egyik nagyon fontos kelléke a jó minőségű vételnek. Sokan mindenféle gagyi kábelt vesznek olcsó pénzért és csodálkoznak, hogy nem megfelelő minőségű a TV vétel, pedig az antenna, amit vásároltak arra áldoztak. Egy jó minőségű antenna nyereségét pár méter rossz minőségű koaxiális kábellel tönkre tudjuk tenni! Ezen nem szabad spórolni és inkább vásároljunk magas árnyékolási hatékonyságú réz kábelt, mert ezeknek a vesztesége jóval kisebb, mint az olcsóbb acél belső erű rézbevonatú koaxiális kábelnek. Ráadásul a digitális adások vételét sok külső zavar is befolyásolhatja, amennyiben az árnyékoló szövete ritka és nem többszörösen árnyékolt. Nyílván ennek költségbeli kihatása is van, de ezt egyszer kell megvenni, amit aztán télen-nyáron használunk. Még egy dolog a kábellel kapcsolatosan: fekete, vagy fehér színű legyen. Kültérben jobb az UV védett fekete kábel, beltérben esztétikai okok miatt is célszerűbb a fehéret használni. Íme egy ajánlat a kábelre feketéből és fehérből:
Koaxiális kábel 75 ohm A osztály TRISET-113 1.13/4.8/6.8 [1m]
Az E1015_1 kábel nézete közelről

Koaxiális kábel 75 ohm A osztály TRISET-113 PE (zselés) [1m]
Az E1017_1 kábel nézete közelről

Mindkét kábel felépítésénél jól látható a sűrű árnyékolószövet és a réz belső vezető ér. A technikai adatok és a diagramok pedig a katalógus oldalakon részleteiben bemutatják a kábelek paramétereit. Lehetne még több hasonló kábelt leírásunkban bemutatni, de ezzel most nem szeretnénk olvasóinkat untatni, mert gyorsan elrobognak oldalunkról. Inkább a figyelem felhívása volt a cél részünkről, hogy van sok okunk arra, hogy erre is ügyeljünk! ...és itt vannnak a csatlakozók, amelyek nem maradhatnak ki a vételt befolyásoló szerelési anyagok közül, hiszen az antenna van az egyik végen, a kábel mint közvetítő van jelen és a csatlakozó az ami a vételi eszközzel kapcsolatba kerül, ami lehet egy set-top-box, vagy akár TV készülék is. Mindenképpen itt is ragaszkodjunk a jó minőséghez, mivel itt is sokat ronthatunk a digitális vétel minőségén. Ma már nagyon korszerű szerelésű csatlakozók állnak rendelkezésünkre, amelyek a legkisebbebb veszteséget eredményezhetik, nem beszélve a szerelésükről, amely egyszerű, gyors és biztos kontaktust biztosít. Úgy a koaxiális F csatlakozók és koaxiális IEC csatlakozók lehetnek szerszám nélküli, kompressziós (szerszám kell hozzá), vagy önkompressziós (szerszám nélküli). Erre vonatkozóan katalógus oldalunkon nagy választékot talál.

Az önkompressziós csatlakozókat az jellemzi, hogy saját magunk, szerszámok igénybe vétele nélkül is szinte tökéletes csatlakozásokat tudunk a kábelek végére szerelni, amelyek aztán megvédik a kábelt és a csatlakozási pontokat a nedvesség behatolásától és más szennyeződések bejutásától. A csatlakozó a kábelre ráfeszül speciális kialakítása folytán és stabil, hosszantartó kapcsolatot tud biztosítani. Emellett a gyakori használat sem tesz kárt benne, megfelelő kontaktust biztosít, kis csillapítás, azaz kis veszteséggel még a magasabb frekvenciákon is.

E3002E3003E3001E80410

Önkompressziós koaxiális dugasz E3002 és hüvely E3003, könyök dugasz E3001 valamint F csatlakozó E80410Mint fentebb írtuk, van a csatlakozóknak egy kompressziós változata is, amelyek csak szerszámmal szerelhetők, ezek inkább professzionális felhasználók számára érdekes, akik nagyobb mennyiségben használnak fel csatlakozókat, elsosorban nagyobb épületek kivitelezésénél, de nem árt, ha tudunk róla.

E80274E80342E80075

Kompressziós F csatlakozók és a sajtoláshoz szükséges szerszámok egyike 


Csavaros F-csatlakozók

Kód Gyártó Kábelátmérő
E8008
E8008 - Złšcze F 7,2 mm
Szerszám nélküli 7.2 mm
E8009
E8009 - Złšcze F 6,8 mm
Szerszám nélküli 6.8 mm
E8020
E8020 - Złšcze F 5,5 mm
Szerszám nélküli 5.5 mm


CIB FOXPOST
© 2005 - 2019 Dipol Hungaria Kft. Minden jog fenntartva
Tárhely szolgáltató: Magyar Hosting Kft.